Főoldal | Regisztráció | Belépés Üdvözöllek Vendég | RSS




  • Oldal 1 / 1
  • 1
Fórum » Magyar filmek » Dokumentumfilmek » A magyarság szentjei (magyar dokumentumfilm - 2002)
A magyarság szentjei
ArchieToshI1Dátum: Péntek, 2012-04-06, 19:47 | Üzenet # 1
Pincér
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 1436
Állapot: Offline
A magyarság szentjei



színes magyar dokumentumfilm, 3*60 perc, 2002



rendező: Horváth Tamás
gyártásvezető: Molnár Gábor
szerkesztő: Lehoczky László
fényképezte: Horváth Tamás
szakértő: Dr. Török József
konzultáns: Dr. Kerny Teréz




Hirtling István
Bács Ferenc (narrátor)




A magyarság szentjei I.
Szent István, Szent Imre

Szent Imre herceg, István király és Gizella királyné gyermeke, a magyar fiatalság példaképe, magában hordozta a szentség ismérveit. Életének 24 éve során példamutató és a krisztusi mintát követő életet élt. Korai és váratlan halála az egész nemzetet szomorúságba döntötte. A legendák szerint szentsége jeleinek a pecsétjei csak 30 nappal Imre herceg halála után nyittattak fel. Ekkor indultak el – Imre herceghez imádkozva – a csodatételek, valamint a csodálatos gyógyulások. Imre herceg a magyar keresztény szentek egyik legismertebb alakja.


A magyarság szentjei II.
Árpád-házi Szent Erzsébet, Árpád-házi Szent Margit

Az Árpád-házi Szent Erzsébet és Árpád-házi Szent Margit életét bemutató részekkel folytatódik a magyar szentek életét bemutató dokumentumfilm-sorozat. Árpád-házi Szent Erzsébet, a XIII. század kiemelkedő női szentje, élete folyamán az egymással legnagyobb ellentétben álló körülményeket és adottságokat is képes volt ötvözni. E „Szent Asszony” egyetemes példaképpé vált minden kor minden embere számára. Élete csodák sorozata. Már gyermekként szentként viselkedett: kis barátnőit templomba csalogató, köténykéjében a szegényeknek táplálékot vivő, játék helyett imakönyveket nézegető leány volt. Felnőttként is minden cselekedete az égi akarat követésén alapult. Tevékeny szeretete egy pillanatra sem hagyta őt nyugodni.


A magyarság szentjei III.
Árpád-házi Szent László, Boldog Özséb

Szent László magyar király, a kor lovageszményének megtestesítője. Egyik legszebb jellemvonása a megbocsátás. Feladatát kiváló uralkodói képességgel végezte; kivezette a magyarságot a belső veszedelmek örvényéből, és megmentette a külső ellenségek pusztító támadásaitól. Uralkodásának 18 éve alatt Magyarország felvirágzott. Imáinak hatásossága az alakját körülfonó legendákban maradt fenn. Boldog Özséb, az egyetlen magyar eredetű szerzetesrend, a római katolikus pálos rend alapítója, húsz éven keresztül szervezte, irányította rendjét a Pilisben. Ezen szerzetesrend vallási és kulturális téren egyaránt jelentős szerepet játszott hazánk, valamint a szomszédos népek történetében.








 
ZsozsiDátum: Hétfő, 2013-02-25, 20:49 | Üzenet # 2
Pincér
Csoport: Felhasználó
Üzenetek: 1574
Állapot: Offline
Köszönöm!
 
Fórum » Magyar filmek » Dokumentumfilmek » A magyarság szentjei (magyar dokumentumfilm - 2002)
  • Oldal 1 / 1
  • 1
Keresés:

Copyright MyCorp © 2024
Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben



tgz56 (4511), Campona (8985), ivan65 (30812), laszlo_leblanc (35771)