Főoldal | Regisztráció | Belépés Üdvözöllek Vendég | RSS




  • Oldal 1 / 1
  • 1
Fórum » Magyar filmek » Játékfilmek, filmdrámák » A Fejenincs Írástudó - avagy a titokzatos haláleset (magyar filmdráma - 1980 VHSRip)
A Fejenincs Írástudó - avagy a titokzatos haláleset
ArchieToshI2Dátum: Vasárnap, 2014-08-24, 10:46 | Üzenet # 1
Pincér
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 649
Állapot: Offline
A Fejenincs Írástudó - avagy a titokzatos haláleset



színes magyar filmdráma, 58 perc, 1980



rendező: Rajnai András
forgatókönyvíró: Nádor Tamás
gyártásvezető: Németh Imre
dramaturg: Jánosi Antal
műfordító: Kalmár Éva
zenei szerkesztő: Horváth Vera
operatőr: Bónis Gyula; Kalmár András; Kereki Sándor; Király Sándor; Schóber Gyula
vágó: Hidvégi Zoltán


IMDb Port Filmkatalógus


Bozóky István (főhivatalnok)
Szokolay Ottó (írástudó)
Bordán Irén (feleség)
Bencze Ferenc (kocka-arcú fogdmeg)
Csurka László (kör-arcú fogdmeg)
Némethy Ferenc (vizsgáló)
Sárosi Gábor (kocsmáros)
Sugár István (hóhér)
és a Dominó Pantomim együttes




Televíziós mesék felnőtteknek című sorozat része. A történet délkelet-ázsiai motívumok alapján készült. A főhivatalnok segítségért kiált, az ajtónállók azonban már csak halott urukat találják, a belülről láncokkal lezárt helyiségben. A vizsgáló igencsak titokzatosnak tartja az esetet, ugyanis a szobát csak ezen az egy ponton lehet megközelíteni. A gyilkosnak nincs nyoma, az őrök sem bemenni, sem kijönni nem láttak senkit. Megkezdődik a ház népének kihallgatása. A vizsgáló elé viszik a főhivatalnok ketrecben őrzött feleségét is, aki különös történetet ad elő. Az asszony volt férjével, az írástudóval érkezett a palotába aki az előkelőség jóindulatát kérte annak érdekében, hogy álláshoz jusson. A házaspár különleges ajándékot vitt vendéglátójának egy varázstükröt. A tükör mindenkinek megmutatja, mi a leghőbb vágya. A főhivatalnok azonnal kipróbálta s a látványtól az írástudó ijedt meg legjobban. Kiderült ugyanis, hogy a házigazda vendége feleségére vetett szemet. Kockajátékba kezdtek s mivel a vendég többször is veszített, a főhivatalnok a szemrevaló asszonykát kérte cserébe. Ez ellen a házaspár igencsak tiltakozott, ezért a házigazda az írástudót lefejeztette, asszonyát pedig ketrecbe záratta. Ettől kezdve a gonosz férfi örökös rettegésben élt, hiába volt minden óvintézkedés, a lefejezett írástudó szelleme nem hagyta nyugodni. Egyszer amikor a varázstükörre pillantott, igazságtevő énje nézett vissza rá. Ellentéte hívására a képzelet-tükörbe lépett s áthaladva az emlékezés folyosóin, gonosz tetteivel találta szembe magát. Tiszta énje szobájához érve, kockajátékba kezdtek. Mivel a játszmát elveszítette büntetésképpen ítélőszék elé kellett állnia. Bűnei miatt nem nyerhetett bűnbocsánatot, lelkiismereti énje öngyilkosságra ítélte. A történet hallatán a vizsgáló belátja, hogy az esetnek nem lehet más magyarázata s a főhivatalnok minden vagyonát az írástudó özvegyének ítéli.








 
sanyipicurDátum: Vasárnap, 2020-11-08, 04:55 | Üzenet # 2
Pincér
Csoport: Felhasználó
Üzenetek: 234
Állapot: Offline
Köszönöm! happy
 
Fórum » Magyar filmek » Játékfilmek, filmdrámák » A Fejenincs Írástudó - avagy a titokzatos haláleset (magyar filmdráma - 1980 VHSRip)
  • Oldal 1 / 1
  • 1
Keresés:

Copyright MyCorp © 2024
Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben



tgz56 (4511), ang747 (7541), toncsi64 (12556), szabolcscsincsak (28628), remenyi24 (31803)