fekete-fehér, szinkronizált olasz filmdráma, 89 perc, 1948
rendező: Vittorio de Sica író: Luigi Bartolini, Cesare Zavattini forgatókönyvíró: Vittorio de Sica, Oreste Biancoli, Suso Cecchi d'Amico, Adolfo Franci, Gherardo Gerardi, Gerardo Guerrieri, Cesare Zavattini producer: Vittorio de Sica, Giuseppe Amato zeneszerző: Alessandro Cicognini operatőr: Carlo Montuori látványtervező: Antonio Traverso vágó: Eraldo Da Roma
Lamberto Maggiorani (Antonio Ricci, az apa) Enzo Staiola (Bruno Ricci, a fiú) Lianella Carell (Maria Ricci, az anya) Gino Saltamerenda (Baiocco) Elena Altieri (a jótékonykodó asszonyság) Sergio Leone (szemináriumi tanuló)
Antonio, a külvárosi, munkanélküli családapa hosszú hónapok óta először dolgozhatna plakátragasztóként. A munkához azonban elengedhetetlenül szüksége lenne biciklire. Miután a megváltó jármű a zálogházban helyet cserél a feleség utolsó lepedőjével, úgy tűnik, hogy Róma kiábrándító mocska enged szorításából. Ám az első munkanapon ellopják a kerékpárt. Antonio hű barátja a tolvaj után veti magát. Érdekessége a filmnek, hogy a "spagetti westernek atyja" kis epizódszerepben feltűnik benne.
Köszönöm,gyerek voltan mikor láttam.Akkor nagyon dráma volt.Most kiderül mit változtam.
Hozzáadva (2015-05-19, 21:57) --------------------------------------------- Köszönöm,gyerek voltan mikor láttam.Akkor nagyon dráma volt.Most kiderül mit változtam.