Főoldal | Regisztráció | Belépés Üdvözöllek Vendég | RSS




  • Oldal 1 / 1
  • 1
Fórum » Filmek műfajok szerint » Ismeretterjesztő - Dokumentum » Oscar díjátadó 2023 (95th Academy Awards - dokumentumfilm - 2023 EngDub)
Oscar díjátadó 2023
ArchieToshK1Dátum: Hétfő, 2023-03-13, 09:51 | Üzenet # 1
Pincér
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 437
Állapot: Offline
Oscar díjátadó 2023

95th Academy Awards



színes, ANGOL nyelvű amerikai dokumentumfilm, 236 perc, 2023



rendező: Glenn Weiss
forgatókönyvíró: Jamie Abrahams, Tony Barbieri, Jonathan Bines, Dave Boone, Joelle Boucai, Bryan Cook, Blaire Erskine, Devin Field, Gary Greenberg, Josh Halloway, Eric Immerman, Jesse Joyce, Jimmy Kimmel, Gregory Martin, Jesse McLaren, Molly McNearney, Agathe "Augie" Panaretos, Keaton Patti, Danny Ricker, Nefetari Spencer, Louis Virtel, Troy Walker
producer: Sarah Levine Hall, Erin Irwin, Raj Kapoor, Jennifer Sharron
ügyvezető producer: Ricky Kirshner, Molly McNearney, Glenn Weiss
zenei igazgató: Rickey Minor
vágó: Timothy Schultz


IMDb Port Wiki



Jimmy Kimmel (házigazda)



A 95. Oscar-gálán az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája (AMPAS) a 2022-es év legjobb filmjeit és filmeseit részesítették elismerésben. A díjátadó ceremóniát 2023. március 12-én rendezték a Dolby Színházban Los Angelesben, helyi idő szerint 17:00 órától (hazai idő szerint március 13-án 02:00 órától). A ceremónián az Akadémia 23 kategóriában díjazta a filmeket és alkotóikat. Az eseményt Amerikában az ABC televízió társaság sugározta. A rendezvény házigazdája Jimmy Kimmel humorista volt aki immár harmadszor vezette a show-műsort. A jelölések bejelentésére 2023. január 24-én került sor. A jelöltek listáját az Oscar-díjas brit színész, zenész, Riz Ahmed, valamint Allison Williams amerikai színésznő ismertette.
A legtöbb jelölést kapott alkotás a Daniels fivérek, Daniel Kwan és Daniel Scheinert Minden, mindenhol, mindenkor című sci-fi akcióvígjátéka volt: 10 kategóriában 11 jelölést kapott. 9-9 jelöléssel követte az amerikai-angol-ír koprodukcióban készült filmdráma, A sziget szellemei, valamint Erich Maria Remarque azonos című regénye alapján készült Nyugaton a helyzet változatlan amivel az Oscar-díj történetében e német-amerikai háborús akciófilm lett a 15. alkotás amely a legjobb film és a legjobb nemzetközi játékfilm kategóriában egyaránt jelölve lett. A jelölések érdekessége volt, hogy Michelle Yeoh lett az első malajziai nő aki esélyt kapott a legjobb színésznő díjra; rajta kívül további három kelet-ázsiai származású előadóművész kapott jelölést fő- vagy mellékszerepben nyújtott kiemelkedő alakításért. A 90 éves John Williams zeneszerző lett az Oscar-történelem legidősebb díjra jelölt művésze, egyben megdöntve saját rekordját, mint a legtöbb Oscar-díjra jelölt élő személy.

A gála legnagyobb nyertese a Minden, mindenhol, mindenkor lett amely 11 jelöléséből 7 váltott díjra. Mögötte a Nyugaton a helyzet változatlan végzett 4 Oscarral. Komoly meglepetés volt, hogy az ugyancsak 9 jelölést kapott A sziget szellemei végül egyetlen díjat sem nyert, mint ahogyan a 8 jelöléses Elvis és Steven Spielberg 7 kategóriában jelölt, önéletrajzi ihletésű felnövéstörténete, A Fabelman család.

Tiszteletbeli Oscar-díj: Euzhan Palcy francia forgatókönyvíró, filmrendező, producer, Diane Warren amerikai szövegíró, Peter Weir ausztrál filmrendező.

A Jean Hersholt Humanitárius Díjat Michael J. Fox kapta.

Megemlékezés a tavaly óta elhunyt művészekről: Olivia Newton-John, John Korty, May Routh, Louise Fletcher, John Zaritsky, Albert Brenner, Irene Papas, Mitchell Goldman, Bob Rafelson, Albert Saiki, Ian Whittaker, Robbie Coltrane, Kirstie Alley, Ray Liotta, Vicky Eguia, Angelo Badalamenti, Greg Jein, Neal Jimenez, Mike Hill, Tom Luddy, Marina Goldovskaya, Christopher Tucker, Irene Cara, Gregory Allen Howard, Owen Roizman, Luster Bayless, Gray Frederickson, Robert Dalva, Nichelle Nichols, Edward R. Pressman, Douglas McGrath, Julia Reichert, Edie Landau, Mike Moder, Jean-Luc Godard, Ralph Eggleston, Marvin March, Burt Bacharach, Nick Bosustow, Clayton Pinney, Simone Bar, Donn Cambern, Tom Whitlock, Amanda Mackey, Angela Lansbury, Wolfgang Petersen, John Dartigue, Burny Mattinson, Maurizio Silvi, Jacques Perrin, Mary Alice, Gina Lollobrigida, Carl Bell, Douglas Kirkland, Vangelis, James Caan, Raquel Welch, Walter Mirisch.

Nagy a felháborodás, több elhunytat kihagytak az Oscar-megemlékezésből!

Paul Sorvino lánya, Mira Sorvino közölte: sokkolta és megsértette, hogy kimaradt az apja a megemlékezésből. Az özvegye szerint szégyen, ha nem kér bocsánatot az Amerikai Filmakadémia. Paul Sorvino lánya, az Oscar-díjas színész, Mira Sorvino több posztot is írt a közösségi médiában apja mellőzéséről. „Hihetetlenül sértő és sokkoló, hogy akárki is készítette a listát, nem vett tudomást apám élethosszig tartó, nélkülözhetetlen, hatalmas hozzájárulásáról a film világához – írta. – Az Oscar megfeledkezett Paul Sorvino-ról, de mi sosem fogunk!” Paul Sorvino özvegye, Dee Dee Sorvino azt írta: egy háromórás show-ba bele kellett volna férnie még néhány percnek, nem elfogadható, hogy mindössze egy QR-kód mögött volt ott Paul Sorvino: a megemlékezés végén valóban megjelent egy kód, amely az Amerikai Filmakadémia honlapján az elhunytak bővített listájához vezet, ahová a kimaradt művészek is bekerültek. Dee Dee Sorvino azt írta, bocsánatkérést vár és „szégyen”, ha ez nem történik meg – idézi a CNN.

Ahogy szinte minden évben, idén is felháborodást keltett, hogy az Oscar-gála szervezői megint kihagytak jó néhány nevet abból az összeállításból, amely révén a filmvilág 2022-ban meghalt tagjairól emlékeztek meg. Kimaradt az összeállításból Anne Heche, Paul Sorvino, Leslie Jordan, valamint az egyébként épp idén több Oscar-díjra is jelölt A szomorúság háromszöge című film röviddel a bemutatója után, tragikusan fiatalon meghalt főszereplője Charbli Dean is.

Hasonlóan kellemetlen, hogy a szervezők kihagyták azt a Marsha Hunt színésznőt is akit életében is mellőztek: az amerikai mccartyhyzmus évtizedeiben a színész feketelistára került, sőt épp a feketelista 75. évfordulóján halt meg – írja a Hollywood Reporter.

Nyertesek és jelöltek:

Legjobb film nyertes: Minden, mindenhol, mindenkor (Everything Everywhere All at Once)Daniel Kwan és Daniel Scheinert és Jonathan Wang
Legjobb film további jelöltjei: ElvisBaz Luhrmann, Catherine Martin, Gail Berman, Patrick McCormick és Schuyler Weiss, A Fabelman család (The Fabelmans)Kristie Macosko Krieger, Steven Spielberg és Tony Kushner, A sziget szellemei (The Banshees of Inisherin)Graham Broadbent, Peter Czernin és Martin McDonagh, A szomorúság háromszöge (Triangle of Sadness)Erik Hemmendorff és Philppe Bober, Avatar: A víz útja (Avatar: The Way of Water)James Cameron és Jon Landau, Nyugaton a helyzet változatlan (All Quiet on the Western Front)Malte Grunert, Tár (Tár)Todd Field, Alexandra Milchan és Scott Lambert, Top Gun: MaverickTom Cruise, Christopher McQuarrie, David Ellison és Jerry Bruckheimer, Women TalkingDede Gardner, Jeremy Kleiner és Frances McDormand.

Legjobb rendező nyertes: Daniel Kwan és Daniel Scheinert – Minden, mindenhol, mindenkor (Everything Everywhere All at Once)
Legjobb rendező további jelöltjei: Todd Field – Tár, Martin McDonagh – A sziget szellemei (The Banshees of Inisherin), Ruben Östlund – A szomorúság háromszöge (Triangle of Sadness), Steven SpielbergA Fabelman család (The Fabelmans).

Legjobb férfi főszereplő nyertes: Brendan FraserA bálna (The Whale), mint Charlie
Legjobb férfi főszereplő további jelöltjei: Austin Butler – Elvis, mint Elvis Presley, Colin FarrellA sziget szellemei (The Banshees of Inisherin), mint Pádraic Súilleabháin, Paul Mescal – Volt egyszer egy nyár (Aftersun), mint Calum Paterson, Bill Nighy – Living, mint Mr. Williams.

Legjobb női főszereplő nyertes: Michelle Yeoh – Minden, mindenhol, mindenkor (Everything Everywhere All at Once), mint Evelyn Wang
Legjobb női főszereplő további jelöltjei: Cate BlanchettTár, mint Lydia Tár, Ana de Armas – Szöszi (Blonde), mint Norma Jeane Mortensen / Marilyn Monroe, Andrea Riseborough – To Leslie, mint Leslie Rowlands, Michelle Williams – A Fabelman család (The Fabelmans), mint Mitzi Schildkraut-Fabelman.

Legjobb férfi mellékszereplő nyertes: Ke Huy Quan – Minden, mindenhol, mindenkor (Everything Everywhere All at Once), mint Waymond Wang
Legjobb férfi mellékszereplő további jelöltjei: Brendan Gleeson – A sziget szellemei (The Banshees of Inisherin), mint Colm Doherty, Brian Tyree Henry – A kiút (Causeway), mint James Aucoin, Judd Hirsch – A Fabelman család (The Fabelmans), mint Boris Schildkraut, Barry Keoghan – A sziget szellemei, mint Dominic Kearney.

Legjobb női mellékszereplő nyertes: Jamie Lee CurtisMinden, mindenhol, mindenkor (Everything Everywhere All at Once), mint Deirdre Beaubeirdre
Legjobb női mellékszereplő további jelöltjei: Angela Bassett – Fekete Párduc 2 (Black Panther: Wakanda Forever), mint Ramonda királynő, Hong Chau – A bálna (The Whale), mint Liz, Kerry Condon – A sziget szellemei (The Banshees of Inisherin), mint Siobhán Súilleabháin, Stephanie Hsu – Minden, mindenhol, mindenkor, mint Joy Wang / Jobu Tupaki.

Legjobb eredeti forgatókönyv nyertes: Minden, mindenhol, mindenkor (Everything Everywhere All at Once) – Daniel Kwan és Daniel Scheinert
Legjobb eredeti forgatókönyv további jelöltjei: A sziget szellemei (The Banshees of Inisherin) – Martin McDonagh, A Fabelman család (The Fabelmans)Steven Spielberg és Tony Kushner, A szomorúság háromszöge (Triangle of Sadness) – Ruben Östlund, TárTodd Field.

Legjobb adaptált forgatókönyv nyertes: Women Talkingforgatókönyv: Sarah Polley; Miriam Toews Nők beszélgetnek című regénye alapján
Legjobb adaptált forgatókönyv további jelöltjei: Livingforgatókönyv: Kazuo Ishiguro; Kuroszava Akira, Shinobu Hashimoto és Hideo Oguni Élni című filmjének forgatókönyve alapján, Nyugaton a helyzet változatlan (All Quiet on the Western Front) – forgatókönyv: Edward Berger; Erich Maria Remarque regénye alapján, Top Gun: Maverick – forgatókönyv: Ehren Kruger, Eric Warren Singer és Christopher McQuarrie; Jim Cash és Jack Epps Jr. Top Gun című filmje alapján, Tőrbe ejtve – Az üveghagyma (Glass Onion: A Knives Out Mystery)forgatókönyv: Rian Johnson; Johnson által teremtett és a Tőrbe ejtve című film karakterei alapján.

Legjobb animációs film nyertes: Pinokkió (Guillermo del Toro's Pinocchio)Guillermo del Toro, Mark Gustafson, Gary Ungar és Alex Bulkley
Legjobb animációs film további jelöltjei: A tengeri fenevad (The Sea Beast)Chris Williams és Jed Schlanger, Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság (Puss in Boots: The Last Wish)Joel Crawford és Mark Swift, Marcel the Shell with Shoes OnDean Fleischer Camp, Elisabeth Holm, Andrew Goldman, Caroline Kaplan és Paul Mezey, Pirula Panda (Turning Red)Domee Shi és Lindsey Collins.

Legjobb nemzetközi játékfilm nyertes: Nyugaton a helyzet változatlan (All Quiet on the Western Front) (Németország) – Edward Berger
Legjobb nemzetközi játékfilm további jelöltjei: A csendes lány (The Quiet Girl) (Írország) – Colm Bairéad, Argentina, 1985 (Argentína) – Santiago Mitre, Iá (Eo) (Lengyelország) – Jerzy Skolimowski, Közel (Close) (Belgium) – Lukas Dhont.

Legjobb eredeti filmzene nyertes: Nyugaton a helyzet változatlan (All Quiet on the Western Front) – Volker Bertelmann
Legjobb eredeti filmzene további jelöltjei: A Fabelman család (The Fabelmans) – John Williams, A sziget szellemei (The Banshees of Inisherin) – Carter Burwell, Babylon – Justin Hurwitz, Minden, mindenhol, mindenkor (Everything Everywhere All at Once) – Son Lux.

Legjobb eredeti dal nyertes: „Naatu Naatu” a RRR című filmből – zene: M. M. Keeravani, szöveg: Chandrabose
Legjobb eredeti dal további jelöltjei: „Applause” a Tell It Like a Woman című filmből – zene és szöveg: Diane Warren, „Hold My Hand” a Top Gun: Maverick című filmből – zene és szöveg: Lady Gaga és BloodPop, „Lift Me Up” a Fekete Párduc 2 (Black Panther: Wakanda Forever) című filmből – zene: Tems, Rihanna, Ryan Coogler és Ludwig Göransson; szöveg: Tems és Ryan Coogler, „This Is a Life” a Minden, mindenhol, mindenkor (Everything Everywhere All at Once) című filmből – zene: Ryan Lott, David Byrne és Mitski; szöveg: Ryan Lott és David Byrne.

Legjobb hang nyertes: Top Gun: Maverick – Mark Weingarten, James H. Mather, Al Nelson, Chris Burdon és Mark Taylor
Legjobb hang további jelöltjei: Avatar: A víz útja (Avatar: The Way of Water) – Julian Howarth, Gwendolyn Yates Whittle, Dick Bernstein, Christopher Boyes, Gary Summers és Michael Hedges, Batman – Stuart Wilson, William Files, Douglas Murray és Andy Nelson, Elvis – David Lee, Wayne Pashley, Andy Nelson és Michael Keller, Nyugaton a helyzet változatlan (All Quiet on the Western Front) – Viktor Prášil, Frank Kruse, Markus Stemler, Lars Ginzel és Stefan Korte.

Legjobb látványtervezés nyertes: Nyugaton a helyzet változatlan – látványtervező: Christian M. Goldbeck; díszletberendező: Ernestine Hipper
Legjobb látványtervezés további jelöltjei: A Fabelman család (The Fabelmans) – látványtervező: Rick Carter; díszletberendező: Karen O'Hara, Avatar: A víz útja (Avatar: The Way of Water) – látványtervező: Dylan Cole és Ben Procter; díszletberendező: Vanessa Cole, Babylon – látványtervező: Florencia Martin; díszletberendező: Anthony Carlino, Elvis – látványtervező: Catherine Martin és Karen Murphy; díszletberendező: Bev Dunn.

Legjobb operatőr nyertes: Nyugaton a helyzet változatlan (All Quiet on the Western Front) – James Friend
Legjobb operatőr további jelöltjei: A fény birodalma (Empire of Light)Roger Deakins, Bardo, egy maroknyi igazság hamis krónikája (Bardo, False Chronicle of a Handful of Truths)Darius Khondji, Elvis – Mandy Walker, Tár – Florian Hoffmeister.

Legjobb smink nyertes: A bálna (The Whale) – Adrien Morot, Judy Chin és Anne Marie Bradley
Legjobb smink további jelöltjei: Batman – Naomi Donne, Mike Marino és Mike Fontaine, Elvis – Mark Coulier, Jason Baird és Aldo Signoretti, Fekete Párduc 2. (Black Panther: Wakanda Forever) – Camille Friend és Joel Harlow, Nyugaton a helyzet változatlan (All Quiet on the Western Front) – Heike Merker és Linda Eisenhamerová.

Legjobb jelmez nyertes: Fekete Párduc 2. (Black Panther: Wakanda Forever)Ruth Carter
Legjobb jelmez további jelöltjei: Babylon – Mary Zophres, Elvis – Catherine Martin, Minden, mindenhol, mindenkor (Everything Everywhere All at Once) – Shirley Kurata, Mrs. Harris Párizsba megy (Mrs. Harris Goes to Paris)Jenny Beavan.

Legjobb vágás nyertes: Minden, mindenhol, mindenkor (Everything Everywhere All at Once) – Paul Rogers
Legjobb vágás további jelöltjei: A sziget szellemei (The Banshees of Inisherin) – Mikkel E. G. Nielsen, Elvis – Matt Villa és Jonathan Redmond, Tár – Monika Willi, Top Gun: Maverick – Eddie Hamilton.

Legjobb vizuális effektek nyertes: Avatar: A víz útja (Avatar: The Way of Water) – Joe Letteri, Richard Baneham, Eric Saindon és Daniel Barrett
Legjobb vizuális effektek további jelöltjei: BatmanDan Lemmon, Russell Earl, Anders Langlands és Dominic Tuohy, Fekete Párduc 2. (Black Panther: Wakanda Forever) – Geoffrey Baumann, Craig Hammack, R. Christopher White és Dan Sudick, Nyugaton a helyzet változatlan (All Quiet on the Western Front) – Frank Petzold, Viktor Müller, Markus Frank és Kamil Jafar, Top Gun: Maverick – Ryan Tudhope, Seth Hill, Bryan Litson és Scott R. Fisher.


Oscar díjátadó ceremóniák







 
Fórum » Filmek műfajok szerint » Ismeretterjesztő - Dokumentum » Oscar díjátadó 2023 (95th Academy Awards - dokumentumfilm - 2023 EngDub)
  • Oldal 1 / 1
  • 1
Keresés:

Copyright MyCorp © 2024
Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben



zolika (312), manwest (10861), pjoe71 (3139), grabacs (7336), tgz56 (4511), Rafi87 (4706), buckoka3778 (6131), Gyöngyös (6492), dj24060 (6571), viktorksa (6982), MissMira (7194), thor25 (7584), oszinteorult (9828), alaron (12411), Kiki70 (14319), gabi141414 (15592), Bermuda (15937), Lorena (18065), rozika (22791), lacylla (24915), tothzsolt1977 (25185), kutrikg (26760), hzs730501 (32026), hanakferenc (32441), bangolagraria (34412), iregszcsaba (35277), laszlo_leblanc (35771), privatelek789 (36220), bcsaba93 (36670), ferikk (37067)